Oscar tarihinde en iyi film sahnesi dalında sadece sekiz filmde kadın yönetmen ya da yönetmen yardımcısı rol aldı. Ancak geçen yıl, bu dalda 10 film sahaya sürüldü ve ikinci kez (The Hurt Locker ve An Education fimlerinden sonra) The Kids Are All Right filmiyle Lisa Cholodenko ve Winter's Bone Filmiyle de Debra Granik yarışta yerlerini aldı.

Bir sanat filminden daha fazlası olan Winter's Bone, lezbiyen bir çiftin genç yaştaki çocuklarının donör babalarıyla ilgili problemleri ve hayatlarındaki zorlukları konu ediniyor. Film geçen yıl en iyi müzikal ya da komedi dalında altın küre ödülünü aldı. Ayrıca Cholodenko yazarlar cemiyeti ödülüne de aday gösterildi.

Başrollerini Annette Bening, Julianne Moore ve Mark Ruffalo'nun paylaştığı film sadece yirmi üç günde 3,5 milyon dolar gişeyle başarısını ispatladı. Film, milyon dolarlar harcanarak yapılan, otuz kat fazla bütçelere mal olan diğerlerinin arasından başarıyla sıyrılmış. Cholodenko filmi küçük kaynaklarla ve tamamen kendi bakış açısıyla yaptığını ve bunun elde ettiği muazzam bir zafer olduğunu dile getiriyor. Bu arada film Amerikada 21 milyon dolarlık hasılat elde etti.

-Prodüktörler Cemiyeti Ödülleri-

Çoğu kadın sinemacı, stüdyoların onları anlayışlarında değişmeler olduğunu görüyor; ancak bu çok büyük bir değişiklik değil. Örneğin: Bigelow'un geçen yıl kazandığı ‘En İyi Yönetmen' ve ‘En İyi Film Sahnesi' ödülü için kadınlar rekabet etmezler.

Cholodenko, ‘Derin bir analizde, özellikle prodüktör cemiyeti ödüllerinin adayları ortaya çıktıktan sonra, insanlar tarafından test edilen yapımcılık tarzlarından kaçı şu an moda olabilir merak ediliyor.' dedi. ‘Benim filmim psikolojik karakterler üzerinde çalışmaya dayanır.'

Please Give filmi yazarı ve yönetmeni Nicole Holofcener, gösteri alanının genişlemesinin gişe başarısına bağlı olduğunu düşünüyor. ‘Bu, filmin para kazanmasıyla alakalıdır' dedi. ‘Lisa Cholodenko para kazandı. Film para kazandığı sürece, yönetmenin kadın ya da erkek olması fark etmez.'

Holofcener, rahat oturmanın yolunu ödül almadan giden yönetmenlerin yanında oturmakta buldu. ‘Fantastik filmlere aday olmadığım zamanlar, Scorsese ödül kazanamadı, hayat adil değil diye düşünüyorum.' dedi.

Ancak genel olarak, bir kadın yönetmen olmak özel kulüp üyeliğine benzer.

Holofcener ‘İyi bir şirketteyim, yukarıya doğru ilerliyoruz.'dedi.

-Black Swan-

Şirin bir genç kızlık hikayesi

Black Swan sanatsal ve alternatif çalışmalarının bir sentezi olarak karşımıza çıkıyor. 17 yaş altı melodramı, başarılı ve hırslı bir üst balerinin bedenindeki iki farklı kişiliği, ruhundaki gel-gitleri konu ediniyor.

Balerin kıyafetleri ve kadın problemleri, pek çok erkeğin "True Grit ve The Fighter" gibi filmlerle gizlenmesi gibi, Tchaikovsky'nin üçlemesiyle yüzleşior.

Aslında Black Swan ile ilgili yorumlar; filmin sadece kadınlara yönelik olmaktan çıkıp, geniş bir izleyici kitlesini yaş, cinsiyet ve yaşam biçimleriyle bağdaştırarak cezbedebildiğini gösteriyor. Sonuç itibarıyla 13 milyon dolarlık korku filmi iki ay içinde gerilim ve klasik dans temalarıyla 83.6 milyon dolarlık hasılatla altıncı sırada yerini alıyor.

Film sekiz büyük şehirde 3 Aralık tarihinden bu yana 1.4 milyon dolarlık hasılatla vizyona girdiğinde, sinema severlerin takip ettiği su götürmez bir gerçek. İlk etapta izleyici kitlesinin genç, dejenere ve kozmopolit bir profil çizmesi, sonradan farklılaşmasına ve genişlemesine engel olmamış. Fox Searchlight başkan yardımcısı Nancy Utley; sonraki izleyici kitlesinin de kendi içlerinde, kendi hayatlarından bir şeyler bulduğunu söylüyor.

Üçüncü haftasında elli üç ülkede vizyona giren filmin, küçük yerleşimlerde de ilgi çektiği gözle görülür bir gerçek. Nancy Utley, yapmış oldukları anketlerde izleyicilerin sadece yüzde elli beşinin kadın olduğunun saptanması, güncel ve her kesime hitap eden bir film olduğunun en önemli göstergesi olduğunu demeçlerinde dile getirdi.

Peki, Swan bu başarıyı nasıl elde etti? Utley; "Bu toplumsal birleşmenin bir parçası, popüler kültürü önemsiyorsanız kabuğunuzdan çıkıp bu filmi izlemeye gitmelisiniz" sözleriyle tamamladı.

-The Feminine Mystique-

Erkek yönetmenleriyle ve baştan aşağı testesteron kokan oyuncu kadrosuyla en iyi film karesi dalında The Town ve the Fighter gibi "adam" filmlerini bu başlık altında toplamak mümkün.

The Feminine Mystique iddialı olarak nitelendirilen diğer 10 adayın yanı sıra güçlü bir parfümmüşçesine kalıcı bir etki bırakıyor. Black Swan, Winter's Bone ve The Kids Are All Right filmlerinden daha etkileyici olduğu apaçık ortada. Ancak bu tip erkek egemen filmlerde de kadınlar, çok önemli roller soyunuyor.

*The King's Speech- Colin Firth'in sözde serseri kekeme kralı, sanki o biricik, sevgi dolu, vefalı eşi (Helena BOnham Carter) doğru terapisti bulması için yardımda bulunmadı.

*The Fighter- Kavgalı kardeşler Micky ve Dicky boks hayatı ana fikir olabilirdi. Ancak hikayede bahsi geçen otoriter annelerini, Yunan Korosundan yedi kız kardeşi, hemde Micky'nin barmaid kız arkadaşını (Amy Adams), kabul ettiler.

*Toy Story- Liseli fırlama Andy, Buzz Lightyear, Woody ve Lotso oyunu tümüyle ele almış görünüyor. Ancak bu sevimli Pixar şöleni iki küçük bayan olmadan ne eğlenceli ne de candan olacaktır. İlk olarak, büyük kaçışı sırasında parlak fikirleri olan, yüksek topuklu ayakkabılar giyen ve şaşırtıcı fikirleri olan "Barbie" ve filmin olmazsa olmazı Andy'nin oyuncaklarını sevinçle evlat edinen "Minik Bonnie".

*127 Hours- James Franco'nun tek kişilik gösterisi gibi görünen hikaye,hayatını kurtarmak için kolunu feda etmek zorunda. Geçmişe yaptığı yolculuklarda tanıştığı eski sevgilisi ve annesi, peki hangisi hayatta kalması için mantıklı sebepler sunacak?

*The Town- Rebeca Hall'un tramvatik banka müdürü, çete lideri Ben Affleck'in sadakatini, hırsızlar çetesinin sorgulamasına sebep oluyor. Filmin en etkileyici ve kanunsuz olarak görünen sahnesi ise, çete üyelerinin rahibe kılığına bürünmesi.

*True Grit- Orjinali 1969 olan ve John Wayne, cesaretle donatılmış tek gözlü şişman adam. Ancak Steinfield'ın açıkça görünen acemi cesareti Mattie Ross'u, gerçeği gösteriyor

-The Kids Are All Right-

Bu film Brokeback Mountain filminin lezbiyen versiyonu gibi görünüyor. Brokeback iki erkek arasında süregelen gelişmeler doğrultusunda kıvılcımlanan bir ilişkiyi, dram ve trajediyi konu edinirken "Kids" daha çok çağdaş bir komedi dram olarak karşımıza çıkıyor. Eş cinsel evliliğin doğallığı ve lezbiyen anneler hikâyeyi eğlenceli hale getiriyor.

Şimdiye kadar yapılan en modern gay filmi olduğunu dile getiren Holywood yazarı Howard Bragman, eşcinsellerin dünyanın bir parçası olduğunu da demeçlerine ekliyor.

Filmin yönetmeni Cholodenko, lezbiyen bir annenin lezbiyen hikayesini değil,aile hikayesini gözler önüne seriyor. USA TODAY gazetesinde yaptığı röportajda orta yaşlarda yapılan bir evlilikte ulaşılan en kötü noktaları anlattıklarını, ve birçok filmin kapalı kapılar arkasında neler döndüğünü anlatmadığını dile getirdi.

Dustin Lance Black, bu süreç içinde film, Hollywood'un geleneksel psikoz, katil ya da sorunlu eşcinsel tasvirine tokat gibi cevap vermektedir, dedi.

‘Milk filmi ve geçmişteki birçok eşcinsel filminin aksine bu filmde başroldeki karakter ölmüyor.'

-Mothers-

Mo'Nique Precious filminde oynadığı en aşağılık anne rolü ile geçen yıl Oscar'da ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödülünü aldı.

Ancak bu yıl Oscar'da sevgi dolu ve boğucu anne figürlerini kutlamak için sabırsızlanıyoruz.

Bir yandan da sıcak ve özenli; Rabbit Hole'de Nichole Kidman, The Kids Are Allright'da Bening ve Moore, The King's Speech'de Bonham Carter'i görmek mümkün.

Bol sayıdaki ağır başlı canavar adamlar da altta kalmıyor. Jackie Weaver Animal Kingdom'da, Barbara Hershey Black Swan'da, Melissa Leo The Fighter'da buna örnek teşkil eden isimlerdir.

Film eleştirmeni Thompson, bu performanslar için şaşırtıcı olan onlar sadece iyi ya da kötü değillerdir; ama hepsi bir şekilde gerçek, hatta canavar.'dedi

-Emekçiler ve Yeni Gelenler-

Son gişe karı sebebi ile Hollywood güçlü ve yaşlı kadınlarla ilgileniyor, örneğin: The Blind Side'da Sandra Bullock ve Mamma Mia'da Meryl Streep.

Nedeni ne olursa olsun, 40'tan fazla aktris çalışmaları için tanınmaktadır: The Fighter- Melissa Leo, Benning and Moore-The Kids Are All Rigt. Ancak aynı zamanda yeni gelen iki şaşırtıcı isim var: 14 yaşındaki Hailee steinfeld- True Grit, 20 yaşındaki Jennifer Lawrence- Winter's bone.

Eski oyuncu, film eleştirmeni ve bloger Anne Thompson, ‘yeni gelenleri sinemada izlemek harika, akademinin genç oyuncuları kabul etmek gibi bir geleneği vardır.' dedi.

Arşiv

Etiketler